Behöver du personlig assistans?

En personlig assistent är en person som kan hjälpa dig i vardagen, med det som kallas för grundläggande behov. Det är om du har en nedsättning eller sjukdom som du kan ansöka om att få personliga assistenter. Det finns ett assistentsbolag som heter Ekens Assistans som du kan anlita om du vill. För att få personlig assistans så ska vissa krav uppfyllas. Du ska vara under 65 då du ansöker samt vara i behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov. Det handlar då om att få hjälp med saker som du inte kan göra själv så som  tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten. Till grundläggande behov räknas också att kunna kommunicera med andra och att få hjälp med sondmatning.

Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. Din funktionsnedsättning ska finnas under en längre tid för att du ska kunna få personlig assistans. Personlig assistans är en del av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Var söker jag om personlig assistans?

Du kan ansöka om personlig assistans hos din kommun eller hos Försäkringskassan. Det beror på hur mycket hjälp du behöver ha varje vecka. Hos kommunen söker du om det är hjälp med de grundläggande behoven i mindre än 20 timmar i veckan. Hos Försäkringskassan ansöker du om det är så att du behöver assistans med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan.

16 Sep 2022

En blogg om framgång på det personliga planet såväl som det professionella. Allting hänger ihop.

Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev: