Vad gör man inom hemtjänsten?

Vad gör man egentligen när man jobbar inom hemtjänsten? Många har hört talas om jobbet men ganska få vet vad det faktiskt handlar om. I stora drag kan man säga att det går ut på att ge en vårdtagare en så normal vardag som möjligt. Man utför vissa tjänster i hemmet och har man gått en utbildning till vårdbiträde så får man också ta lite mer ansvar än de som bara är timvikarier. Nedan kan du läsa mer om vad som kan ingå i att jobba inom hemtjänsten och är du intresserad så kontakt din kommun - de behöver dig!

Ett besök kan se ut så här

Som hemtjänstpersonal besöker du människor i deras hem och hjälper dem med det de behöver. Det kan vara att gå på toaletten, duscha, komma i eller ur sängen, laga mat eller städa lite. Man kan också behöva handla ibland, eller hämta ut mediciner. Hos vissa vårdtagare är det vissa vårdinsatser också som lindning av ben eller delning av mediciner. Ett normalt besök kan se ut så här:

  1. Hjälp personen upp och till toalett
  2. Bädda sängen och gör sedan frukost
  3. Diska upp det som använts, sopa golv, ta ut sopor
  4. Ge mediciner

Sen frågar man alltid om det är något mer som behövs. Ett besök handlar dessutom om att ge personer ett socialt liv så ibland kan ett besök gå ut på att bara sitta och umgås. Dricka kaffe med varandra och kanske spela ett spel. Tanken med hemtjänst är att man ska kunna leva som vanligt, fast med hjälp. 

23 Jan 2024

En blogg om framgång på det personliga planet såväl som det professionella. Allting hänger ihop.

Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev: