Börja fågelskåda

Fågelskådning är en trevlig hobby och inte så svårt att börja med. Det du behöver är en bra kikare. Du kan köpa en handhållen kikare till att börja med eller direkt satsa på en tubkikare om du vill. Du kan köpa tubkikare hos Handla Digitalt. Det är rätt smart att börja med fågelskådning i början av ett nytt år. Det beror på att det då är ett begränsat antal arter här i Sverige. Det är lättare då att lära dig olika arter och känna igen dem. För att förbereda kan du nu i vinter börja mata fåglar i din trädgård. Så att du kan lära dig de allra vanligaste arterna vi har.

Utforska större områden

När våren börjar nalkas så kan du ta dig ut från din trädgård och utforska din närhet. Vad ser du för fåglar nära dig? Vilka arter ser du på dina promenader? Ju bättre du blir på att lära dig känna igen våra vanligaste arter desto snabbare kommer du reagera om det dyker upp en ny art. 

Var beredd på att det kommer ta tid att bli en bra fågelskådare. Det är ju faktiskt en hel del att lära sig. Utöver att lära dig att känna igen arterna är det bra att lära dig vilken tid de brukar vara i Sverige, hur de flyger, hur de brukar uppföra sig och hur de låter.

Skaffa bra utrustning

Utöver att ha en kikare eller en tubkikare så är det smart att ha en bra fågelbok. Ett bra alternativ är  ”Fågelguiden” (Svensson, Mullarney, Zetterström), men det är många arter i den, så skaffa även en första, lite enklare bok.

Det finns även appar att ladda ner till telefonen som ett alternativ till en fågelbok. Satsa även på att ha en kamera och en anteckningsbok där du kan skriva ner saker om fåglarna.

29 Aug 2020

En blogg om framgång på det personliga planet såväl som det professionella. Allting hänger ihop.

Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev: