Laga mat utan el

Om man drabbas av elavbrott ett par dagar, så var det ju detta med att laga mat. Visst, det går ju beställa mat, som pizza och annat, men det är kanske inte alltid läge för det. Det går att laga mat ändå hemma, utan el. Eller ja, dels kan du skaffa en inverter, klicka här, för att koppla till bilbatteri och sedan bärbara spisplattor. Du kan även laga mat ute, över öppen eld. Eller varför inte grillen? Det går grilla året om!

Enkla livsmedel att värma och äta annars är konserver. Använd din gas- eller vedspis om du har en. De fungerar ofta bra att laga mat på även vid elavbrott.

Förvara din mat rätt så du inte blir sjuk

  • Undvik att öppna frysen de två första dygnen om du inte måste. Livsmedel som tinar kan härskna med tiden och orsaka magsjuka.
  • Förvara mat utomhus om det är kallt väder.
  • Isolera en kartong med tidningspapper eller frigolit om det är kallare än +4 grader. Då undviker du att färsk mat fryser.

Torrvaror och helkonserver kan du förvara i rumstemperatur under lång tid. Små förpackningar är bra att välja eftersom maten inte håller så länge när förpackningen öppnats. Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller längre vid kylskåpsförvaring.

Så ni ser, det går att laga mat, utan el, eller skapa el på egen hand med en inverter!

20 Sep 2021

En blogg om framgång på det personliga planet såväl som det professionella. Allting hänger ihop.

Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev: