Underbara tvålar

Något som börjat återfå sin popularitet, det är fasta tvålar. Idag finns det ju en hel del olika varianter av tvålar att välja på. Det är Allepotvål, Rhassoul-tvål, Rosentvål, Argantvål, Olivtvål, och eteriska tvålar. Det finns även fina handtillverkade tvålar, så väl som man kan göra egen tvål med.

Förr i tiden så tvättade man sig med aska, pimpsten eller olivolja. Under medeltiden ansåg dock kyrkan att det var syndigt att tvätta sig. Inte konstig att sjukdomar spreds då!

Tvål ansågs vara en lyx fram tills att den under 1800-talet blev en industriell tillverkning. En tvål som finns idag och som funnits med länge, det är Lux. Den kom redan under 1930-talet.

Svensk tvålhistoria

En av Sveriges första tvålfabriker var Göta Lejon i Göteborg grundad 1812. Senare, i slutet av detta århundrade så fanns det tio tvålfabriker i Sverige. De kom att öka till hela 37 stycken 1901 och då var Henrik Gahns AB den största tillverkare. På 1960-talet tog de över Barnängens Tekniska Fabrik, tillverkare av tvål och hygienprodukter sedan 1873 och ett känt varumärke än idag.

Idag finns det även mindre ställen som tillverkar tvål för hand. Ett sådant ställe är Grevinnans Rum, som håller till i Gränna. Hos dem finns det bland annat ekologiska tvålar som tillverkats med ekologiska och veganska oljor och fetter. Dessutom görs alla tvålarna för hand! Så vill du ha en underbar tvål eller två så har de bra alternativ.

11 Feb 2022

En blogg om framgång på det personliga planet såväl som det professionella. Allting hänger ihop.

Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev: